Peter van der Werf

Ik ben een spoorzoeker. In het dagelijks leven milieukundige, onderzoek ik plekken waar mensen hebben huisgehouden of binnenkort hun stempel zullen drukken. Als ik fotografeer struin ik door de stad, op zoek naar sporen die men achterliet. De mens is overal aanwezig, maar is ook de grote afwezige in mijn fotografie. Bouwterreinen, verlaten stadions en industrieterreinen, muren beklad met graffiti weerspiegelen de chaos die de mens kan aanrichten.

Toch zijn mijn foto’s niet chaotisch. Ik weet de schoonheid uit de chaos te destilleren en ritme, rust en ruimte in mijn foto’s te brengen. Rechte lijnen, symmetrie en gelijkmatig licht geven een rustig beeld van willekeurig menselijk ingrijpen. De tegenstelling tussen rust en chaos maakt het werk spannend en maakt de invloed van de mens op mijn omgeving helder zichtbaar. Mijn foto’s zetten je gedachten in beweging en verbreden je gezichtsveld.

Technieken: in mijn fotowerk gebruik ik verschillende technieken. Het maakt mij niet uit of dit analoge of digitale technieken zijn, zolang het maar mooie beelden oplevert en de techniek past bij de sfeer die ik in het beeld wil oproepen. Een aparte techniek die ik gebruik is pinhole fotografie en omschrijft men als de meest pure manier om beelden vast te leggen. Het wordt vaak ook wel camera obscura genoemd: een donkere kamer waar via een speldenprik in de ene wand een lichtbundel valt op de andere wand. In spiegelbeeld wordt dan een fragment van de werkelijkheid geprojecteerd en opgenomen op een lichtgevoelige plaat, film of fotopapier. Bij deze vorm van fotografie herkent men het beeld van vroeger. Fotograferen zonder lens is onvoorspelbaar, de belichtingstijden zijn lang waardoor bewegingen onzichtbaar blijven en de scherpte is vaak schilderachtig.

Recent werk: het verleggen van je grenzen, nieuwe manieren zoeken, buiten mijn gebaande paden treden. Dit is waar ik mij de komende tijd op ga richten. Met zeefdrukken leg ik me toe op een geheel ander techniek en vooral ook kleurgebruik. En in mijn fotowerk probeer ik meer de mens op te zoeken afgetekend tegen een krachtig compositie van de omgeving.

Website: www.petervanderwerf.nl